Feike van der Boom

An Artists View

In een uitzending van Oog Tv van 22.06.10 werd uitgelegd aan de hand van een schilderij en een maquette waarom het Groninger Forum veel beter op de Grote Markt past.

Het Forum verdient die plaats, als middelpunt van de stad! Het heet niet voor niets Forum: het midden van de stad. Dáár gebeurt het allemaal. Dáár moet de gemeenteraad vergaderen en bevindt zich natuurlijk ook het bestuursapparaat. Breng het bestuur, de politiek dicht bij de mensen. Daar kun je het Forum ook echt zien, niet zoals gepland op een te klein bemeten kavel weggestopt achter een hoge gevel en alleen bereikbaar via nauwe straatjes. Dat is ook dé plaats waar je het gebouw van alle kanten kunt aanschouwen.

Waarom is het belangrijk dat we het Forum op ooghoogte van alle kanten kunnen zien?

Het Forum is niet te vangen in één vorm: het hangt er van af waar je staat hoe je het ziet. Het is geen voorspelbaar bouwwerk zoals de Eiffeltoren. Als je één kant van de Eiffeltoren hebt gezien, weet je ook hoe de andere drie kanten er uitzien. Het Forum is veel spannender vormgegeven! De vorm is steeds anders. En niet zo'n beetje ook. Het is eigenlijk een groot spannend architectonisch avontuur.

Maar ik heb begrepen dat dit niet gaat gebeuren: helaas speculaas.
Het Groninger Forum wordt verstopt, alsof het gemeentebestuur zich er voor schaamt. Terwijl het misschien wel het mooiste gebouw van Nederland zal blijken te zijn.

Wat zal er van het Forum te zien zijn vanaf de Grote Markt volgens de huidige plannen?
Alleen de bovenkant is nog net te zien, als je met de rug tegen het Stadhuis staat. Als je dichter bij het Forum komt, dan zie je het Forum in de meeste gevallen zelfs helemaal niet!

Het verkoopt goed nieuwe projecten vanuit de lucht te tonen, zoals de fietsenstalling voor het Hoofdstation en nu weer het Forum. Maar dat is niet realistisch. Wij mensen nemen immers niet waar van uit de lucht, maar gewoon, met beide benen op de grond, op ooghoogte. Impressies van nieuwe plannen zouden beter vanuit ooghoogte weergegeven kunnen worden. We bouwen voor mensen, niet voor vogels.

Onderstaand schilderij geeft aan wat er te zien zal zijn vanaf de Grote Markt op ooghoogte.

geschilderde geplande Oostwand en de onzichtbaarheid van Het Forum

Concept nieuwe oostwand Grote Markt(100 x 50 cm, acryl op mdf)

Deze fries toont het Forum van alle kanten.

Hoe kwam deze fries tot stand?
Een houten maquette van het Forum is op een draaitafel geplaatst. Van de verschillende posities is op ooghoogte steeds weer een foto van de maquette gemaakt. Het gebouw ziet er op elke foto echt anders uit! Het hangt af vanuit welk standpunt je het Forum bekijkt. Het is alsof het Forum steeds weer een ander verhaal wil vertellen.

Maar volgens de huidige plannen wordt het Forum verstopt. Ik heb in dit verband twee impressies gemaakt die op dit gegeven zijn geïnspireerd.

Het Forum ingepakt, terwijl het heel goed zichtbaar zou moeten zijn!

Het Forum begraven(20 x 40 cm, acryl op papieren kopie)

Maar wat zou in dit stadium een aanvaardbare oplossing kunnen zijn? Wat is Plan B?

Alternatief A : Minder bebouwing van de oostwand laat iets meer van het Forum zien.
(20 x 30 cm, acryl op papieren kopie)

Alternatief B: Het Forum ligt aan de Grote Markt.
(20 x 30 cm, acryl op papieren kopie)

Een alternatief zou kunnen zijn om het hele Forum af te blazen en de oostwand te herbouwen zoals die er uit ziet op het beroemde schilderij van Otto Eerelman: De Paardenkeuring op 28 augustus te Groningen.

En vul de ruimte achter deze historische gevels eigentijds in met de geplande inhoud van het Forum. Het zou dan mogelijk in aanmerking kunnen komen om Werelderfgoed van Unesco te worden. Dat zal alleen daarom al een publiekstrekker kunnen worden, want dat is toch het doel van dit project, een publiekstrekker worden? Buitenlandse toeristen zijn naar mijn mening meer gefascineerd door hoe het er hier vroeger uit zag dan hoe knap wij nu kunnen bouwen. Want dat laatste is niet uniek, dat gebeurt ook al in hun eigen land.

Alternatief C: De oostwand in oude luister hersteld: Wordt dat Unesco Werelderfgoed?
(20 x 30 cm, acryl op papieren kopie)

Om het in deze tijd van crisis financieel budgettair neutraal te houden, stel ik voor alleen het geplande Vindicatgebouw van de Zwarte Hond te realiseren. Vervang dan het overige deel van de geplande Oostwand door een even groot verticaal bouwvolume. Dus hetzelfde aantal m3 niet horizontaal bouwen, maar verticaal: de lucht in.

Schrijf hiervoor een prijsvraag uit om ook hier een spraakmakend gebouw neer te zetten. Dat wordt dan het vijfde spraakmakende gebouw in de stad, na het DUO-gebouw, de Gasunie, het Groninger Museum en het Forum. Een gebouw dat niet alleen Stad en Ommelanden symboliseert, maar ook het altijd voortbouwende Groningen. Een gebouw dat oogt alsof het niet af is. Want ook de stad Groningen is nooit af!

Alternatief D: Twee nieuwe spraakmakende gebouwen in Groningen
(20 x 30 cm, acryl op papieren kopie)

Deze impressies geven vier andere mogelijkheden dan het huidige officiële plan. Zou het niet verhelderend zijn om te onderzoeken welke variant de voorkeur geniet? Aan de officiële plannen, met een dichte oostwand? Of toch liever een variant van plan B? OfÂ…..

Ik ben reuze benieuwd!

Aan welk alternatief geef jij de voorkeur?